Muş 1 Şubesi

TEMSİLCİLER TOPLANTIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK

Kentte bir restoranda düzenlenen toplantıda konuşan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı Mahir Barışan, 27 evvel yola çıktıklarını ve o gün kral çıplak dediklerini hatırlattı. O gün bugündür, kralların, diktatörlerin, vesayetçilerin, darbecilerin kendilerini gördükleri yerde tedirgin olduklarını ifade eden Başkan Mahir Barışan, "Çünkü biz yeni bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. 27 yıllık mücadelemiz sıradan bir mücadele, tesadüfî bir çıkış, plansız programsız bir hamle değildir. Öyle olmadığı içindir ki bir fark ürettik; emeğin tarihini, emek hareketlerinin dilini, tarzını, eksenini değiştirdik. Diğerlerine göre değil, değerlerimize göre sendikacılık yaptık. Çözüm odaklı olduk hep. Sorun üreten değil, çözüm öneren, kaostan değil, çözüm ve barıştan beslenen bir anlayışla yolculuğumuzu sürdürdük, sürdürüyoruz" dedi.


'ÖNCÜ OLMAYA DEVAM EDİYORUZ'
Eğitim çalışanlarının, kamu görevlilerinin kazancına kazanç, kazanımına kazanım kattıklarını dile getiren Barışan şöyle konuştu, "Millete rağmen değil, milletle birlikte, millet için çalıştık, ürettik. Türkiye ve yerküre için tarihsel şuurumuzun ürettiği bir misyon hareketiyiz. Temel gerçek budur. Biz bu ülkede bilgi, birikim, entelektüel kapasitemizle nice sorunun çözülmesinde, nice engelin aşılmasında öncü rol oynadık, öncü olmaya da devam ediyoruz. Bizim derdimiz, sorunların aşılmasında birikim ve kapasitemizden faydalanılmasıdır. Biz istiyoruz ki ülkemiz daha fazla zaman ve enerji kaybetmesin, insan kaynaklarını israf etmesin. Değerlerine sahip çıkıp, milletin kapasitesinden istifade etsin. Çünkü biz medeniyetin, şuurun inşa ettiği pusulayız. Bu pusulanın yönü sadece hakkı, hakikati, adaleti, gayreti gösteriyor."


'OKUL YÖNETİCİLERİNE MÜNHASIR KADRO VERİLMELİDİR'
"Bugün dünyanın gelişmiş, gelişmekte olan ülkeleri içerisinde öğrenci başına en az harcama yapan ülkesiyiz" diyen Barışan şunları kaydetti, "Okulların temizlik, güvenlik, kırtasiye, bakım-onarım, hizmetli gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayacak, eğitimcileri velilerle karşı karşıya gelmekten kurtaracak, yöneticilerin okulun esas işlerine yoğunlaşmalarına imkân sağlayacak okul bütçesi uygulamasına bir an önce geçilmelidir. Öğrenci başına 1 TL vermek dahi birçok sorunu çözecektir. Yöneticilere, okullara bağış toplamamaları için baskı uygulayan idarenin, zorunlu harcamalar için kaynak üretmekten kaçınıyor “Ucu parasız okul-paralı okul ayrımına varan bu durum en başta eğitim-öğretime zarar veriyor. Okullarımız; okul-veli iş birliğini zedeleyen, yönetici/öğretmen ile velileri karşı karşıya getiren, yöneticileri mağdur eden, adaletsiz uygulamalara ve mağduriyetlere fırsat veren bütçesizlik sorunundan kurtarılmalıdır” Okul yöneticiliği ikinci görev kapsamından çıkarılmalı okul yöneticilerine münhasır kadro verilmelidir. Öğretmenlik meslek kanunu mutlaka çıkarılmalı, öğretmenlik, mesleki anlamda bir standarda kavuşturulmalı, Kıdem Derece Disiplin Ödül durumu yeniden planlanmalı her önüne gelenin parmak salladığı payladığı, ayar verdiği durumdan kurtulmalı ve saygınlık kazanmalı, kazandırılmalı, 657 içerisinde normal bir şekilde değerlendirilmemeli. Her gün bir meslektaşımız şiddete maruz kalmakta bunun için hala yasal düzenleme yapılmış değil. Bizler öğretmenin, öğretenin, eğitimcinin itibarının yükseltilmesini, elinin güçlendirilmesini, öğretmene el uzatmanın bedelinin ağır olduğu bir zeminin oluşturulmasını istiyor. Bu anlamda yasal bir düzeneğin kurulması gerektiğine inanıyoruz."


'MÜCAVİR İLLERE TEŞVİK UYGULAMASI GETİRİLMELİ'
"Mücavir olan illere teşvik uygulaması getirilerek, öğretmeni buralarda cebri tedbirlerle tutmamak gerekir" diyen Barışan konuşmasında, "İstihdamda güçlük çekilen yerlerde kadro istikrarının yolu teşviki yöntemlerden geçmektedir. Biz, yıllardır, öğretmenlere zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapmaları hâlinde, illerin mahrumiyet durumlarına göre ilave özel hizmet tazminatı ödenmesini öneriyoruz. Yerinden ve işinden memnun öğretmenler demek, istihdamda güçlük çekilen yerlerde eğitimde kalitenin ve başarının artması demektir. Çalışma barışını bozan ailenin huzurunu kaçıran sevgi aşılayacağına hasret ve travma pompalayan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli.
Son üç yıllık süreçte uygulamaya konulan sözleşmeli öğretmenlik çözüm yerine çözümsüzlük üretmiştir.3+1 ile kadroya geçen arkadaşlarımız Şubat döneminde eş durumundan tayin isteyememekte bunlara bu hak verilmeli hasret bitmeli aileler birleşmeli.
Norm Kadro fazlası öğretmenler Resen atamaya tabi tutulmamalı. Eğitim politikalarının ve müfredatın değişmesi nedeniyle ilimizde bulunan birçok öğretmen norm fazlası durumuna düşmüştür. Bunlar Mülakatlarda aldıkları puanlara göre tercihlerini yapmaktadırlar. İsteğe bağlı atandıkları okullarda daha sonra norm fazlası durumuna düşmektedirler. Varto ilçemizde 14,Hasköy 20, Malazgirt 30 Bulanık 38, Korkut 21 Merkezde 106 öğretmen olmak üzere 230 yakın öğretmen norm fazlası durumundadır. Bunlar bir düzen oluşturmuşlardır 3 aydır ders verdikleri öğrencileri bulunmakta barınma ve taşınma sorunlarını çözmüşlerdir eğitim öğretimin ortasında bu arkadaşların düzenlerini bozmanın onları yeni bir maceraya sürüklemenin anlamı yok, Resen atama yapılsa bile daha önceki mahkeme kararları ortadadır. Bu konuda Devletimizin mahkemeleri boşuna meşgul edilmemeli mali israfa yol açacak uygulamalardan kaçınılmalı, Norm fazlası hiçbir öğretmenimiz tercihi dışında resen atanmamalı, Onun için İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün Resen atama uygulamasını hiç gündemine almamasını istiyoruz.


Ekim ayında Sayın Valimizin ve Genel Başkanımızın katıldığı sendika hizmet binamızın açılışını gerçekleştirdik. Sizlerin desteğiyle çok güzel bir açılış gerçekleştirdik. Hepinize, üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Hizmet binamızı almakla; burada toplumsal değerlerimize saldıranlara karşı, birlik beraberliğimize kast edenlere karşı, kardeşliğimize halel getirenlere karşı ayağımız sabitlendi. Mevziimiz güçlendi, tahkim edildi.
Sendikamız bu yıl sizlerin desteği ve çabasıyla ülke genelinde 433 bin üyeye, il genelinde ise 3345 üyeye ulaşarak rekor kırdık. Bu üye hedefine ulaşmamızda uç beylerimiz olan sizlerin çok büyük katkısı var. Tayin ve benzeri nedenlerle giden birçok üyemizin yerini doldurduk bu ay aldığımız kesinti sayısına baktığımızda 3169 üye ile yolumuza devam ediyoruz. Bize destek verdiğiniz için, davetimize icabet edip geldiniz için teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.